Pengurusan Kewangan Keluarga

Pengenalan Pening! Gaji baharu sahaja masuk. Belum pun hujung bulan, tetapi duit sudah tiada malah berhutang pula. Semuanya bergantung kepada bagaimana kita menguruskan wang gaji yang diperoleh.Siapakah yang bertanggungjawab menguruskan kewangan keluarga? Suami? Isteri? Persoalan yang lebih penting,berapa ramai di antara kita yang tahu mengenai pengurusan kewangan keluarga?Jika anda tidak tahu, usah malu kerana anda […]

Bukan Saya Yang Dapat Pun, Kenapa Nak Sum Covered Tinggi-Tinggi…

“Pampasan kematian tu tak payah lah tinggi-tinggi. Bukan saya dapat pun. Dah mati nanti orang dok berebut harta saya” Sebenarnya.. ramai yang tak sedar, bila diterangkan pun kurang kefahaman.. Mai saya nak share sikit.. saya share dengan penuh kasih sayang agar lebih ramai yang faham. Dalam polisi HLM Takaful(polisi takaful lain kene tanya ejen lain).. […]

Pengurusan Harta Pusaka

Pengenalan Islam amat mengambil berat tentang persoalan harta dalam kehidupan manusia. Harta dianggap sebagai satu amanah oleh Allah yang mesti diuruskan dengan baik dan sesempurna berdasarkan peraturan dan hukum Allah S.W.T. Pengurusan harta sebagai bekalan kehidupan di akhirat mesti diurus dan dirancang semasa seseorang itu masih hidup lagi. Harta dunia ini adalah milik Allah S.W.T. […]

Adakah Kita Perlu Memiliki Takaful Dalam Kehidupan Kita Sekarang?

Topik ini, sengaja saya persoalkan semula, kenapa kita perlu memiliki takaful dalam kehidupan ini? Bila sebut pasal takaful ni, ramai orang biasanya refer kepada takaful kereta (sebab wajib ada), takaful kebakaran (sebab kena paksa beli oleh bank yang luluskan loan) dan takaful kad perubatan (sebab tujuannya jelas – nak bayar bil hospital yang mahal tu). […]