Produk & Perkhidmatan

PRODUK & PERKHIDMATAN.png

Kami menawarkan Perkhidmatan Wasiat:

1) Penulis Wasiat (Al Wasitah Delima, Al Wasitah Nilam dan Al Wasitah Zamrud)

2) Hibah Hartanah (Pra Hibah Hartanah, Pra Hibah GSA Felda, Hibah Hartanah Komprehensif dan Hibah Amanah Hartanah)

3) Pra Hibah Akaun Bersama, Pra Hibah Unit Amanah, Pra Hibah Tabung Haji, Pra Hibah Saham Koperasi

4) Pra Hibah Barang Kemas

5) Pra Hibah Takaful

6) Hibah Akaun ASNB (Pelan Kasihku)

7) Hibah Pewarisan Syarikat dan Perniagaan (Pelan At Tijarah)

8) Hibah Pewarisan Syarikat dan Perniagaan (Pelan Al Mutahabbah)

Penulis Wasiat

Perkhidmatan ini disediakan ketika pewaris masih hidup. Pelan yang kami sediakan memang unik dan berbeza daripada yang lain. Kami menawarkan:

1) Dokumen wasiat untuk perancangan pembahagian harta pusaka kepada waris.
2) Pengurusan Pusaka secara percuma untuk waris yang masih hidup dengan syarat waris bersetuju terima dan mengikut arahan dalam wasiat anda. (Inilah PERBEZAAN kami dengan mereka diluar yang hanya ada dokumen wasiat tapi urusannya waris kena buat sendiri di mana isu utama ialah waris tidak tahu pun nak mula di mana dan prosedur undang undang pusaka terlibat). Saya pasti ini yang anda mahukan. Anda mahu waris anda tenang dan terjamin diuruskan pembahagian dan penukaran hak milik harta anda kepada mereka kan?

Hibah Hartanah dan Pra Hibah Hartanah

Perkhidmatan ini disediakan untuk memudahkan waris atau bukan waris untuk menerima hartanah seperti Rumah, Kedai, Bangunan dan Geran Tanah secara bukan faraid. Bermaksud mereka menerima hibah dan tidak boleh dicabar oleh waris yang lain.
Kes kes seperti ini mungkin melibatkan pemberian atas dasar kasih sayang untuk isteri atau anak Orang Kelainan Upaya (OKU). Ada juga kes di mana pembuat wasiat dan hibah adalah orang yang berisiko tinggi dalam sistem faraid contohnya:

1) Pasangan yang tiada anak (harta boleh jatuh kepada adik beradik lelaki lebih besar dari isteri)
2) Pasangan yang hanya ada anak perempuan (harta boleh jatuh kepada adik beradik lelaki lebih besar dari isteri dan anak anak perempuan)
3) Pasangan yang hanya ada anak angkat (harta boleh jatuh kepada adik beradik lelaki lebih besar dari isteri dan anak angkat tidak layak dapat apa apa).

Hibah hartanah juga termasuk jika melibatkan tanah Felda yang kesnya agak rumit dan kompleks. Tapi jangan risau. Kami ada solution terbaik untuk anda.

Pra Hibah Akaun Bersama, Pra Hibah Unit Trust, Pra Hibah Tabung Haji dan Pra Hibah Saham Koperasi

Perkhidmatan ini disediakan jika pewasiat bercadang untuk memhadiahkan (hibah) akaun bersama, saham unit amanah, tabung haji ataupun saham koperasi kepada waris atau bukan waris yang dikehendaki.

Pra Hibah Barang Kemas

Perkhidmatan ini bertujuan untuk membolehkan harta berbentuk barang kemas atau barang berharga supaya waris tidak bertelagah selepas kematian pemberi hibah. Ya, anda mungkin merasakan barang kemas dan barang berharga ini benda kecil tapi besar kesannya selepas kematian anda. Waris mungkin berebut kerana faktor sentimental ataupun rasa tamak atas nilainya. Contoh barang yang dikategorikan sebagai barang kemas:

1- Barang emas, emas putih dan perak
2- Basikal berharga
3- Pinggan berharga
4- Barang antik berharga
5- Karpet berharga

Pastikan anda menyediakan kotak untuk diambil gambar bagi setiap barang kemas tersebut. Tidak boleh barang kemas tanpa kotak simpanan.

Pra Hibah Takaful

Perkhidmatan ini disediakan untuk memudahkan waris atau bukan waris untuk menerima nilai pampasan nyawa dan sebarang keuntungan daripada polisi takaful yang diambil oleh pemberi hibah dengan syarat dalam polisi tidak menyatakan nama penerima hibah. Jika telah ada penama, polisi tersebut akan mengikut arahan pemberian hibah takaful seperti di tetapkan dalam polisi takaful tersebut.

Hibah Akaun ASNB (Pelan Kasihku)

Perkhidmatan ini disediakan untuk mempercepatkan pemberian jumlah dalam akaun saham ASNB yang dimiliki kepada waris atau bukan waris yang dikehendaki. Hibah ini juga boleh digunakan untuk pembayaran baki sebarang pelan hibah dan surat ikatan amanah yang telah dipilih.

Hibah Pewarisan Syarikat dan Perniagaan (Pelan At Tijarah) dan Hibah Pewarisan Syarikat dan Perniagaan (Pelan Al Mutahabbah)

Perkhidmatan ini disediakan untuk pemilik pemilik perniagaan yang ingin mewariskan perniagaan dan syer saham pemilikan syarikat samada ingin waris mengambilalih perniagaan atau ingin pihak kami menguruskan perniagaan dan keuntungan diserahkan kepada penerima hibah yang dikehendaki (atas sebab waris tidak memiliki minat atau kemahiran meneruskan perniagaan).

Published by auliyagroup.com

PERUNDING TAKAFUL REGISTERED BY HONG LEONG MISG TAKAFUL, ETIQA TAKAFUL, PHILLIP MUTUAL BERHAD AND WASIYYAH SHOPPE BERHAD

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: